martes, 1 de mayo de 2012

Muffins de Tofu. Tercer intent i... el definitiu!


En el tercer intent de fer muffins de tofu sabia que havia de suprimir l'invent de separar les clares del rovell i afegir-les a posteriori, a punt de neu. Va ser un fracàs massa estrepitós. Vaig decidir posar els tres ous que havia provat al principi de tot, sencers. En canvi, se'm va acudir que podia provar d'afegir-hi oli. També vaig procurar no deixar-me la vainilla, que la última vegada me la vaig deixar i em van quedar molt soses... Però... va passar una altra cosa: quan ja m'havia posat a fer la massa, em vaig adonar que no tenia sucre! Vaig substituïr la quantitat de sucre que pensava posar per dues cullerades soperes de mel de romaní espessa com una mala cosa. Vaig pensar que amb dues cullerades n'hi havia de sobres, ja que la mel sempre és més dolça que el sucre. Dolçor a part, també és més densa,  i si se'n posés en excés la massa pesaria més del compte i no pujaria. Quedaria tot de dins, apretat, aixafat i cru.

Amb tot això, la cocció semblava normal, tot i que intuïa que de dins podien costar de fer-se i vaig deixar el forn engegat uns minuts més, a 210º, amb l'escalfor a sobre i a sota. La meva sorpresa va ser quan vaig veure que sobre les madalenes es veien uns esquitxos, com unes microbombolletes que esclataven per tota la superfície de la madalena: l'oli calent sobrant que supurava i sortia, com petits géisers. "Molt bé" - vaig pensar - "ara m'he passat amb l'oli".

La veritat és que quan vaig treure les muffins em va semblar que tenien bon aspecte. No semblaven crues. Ara feia falta esperar que es refredéssin una mica per corroborar-ho.


De dins em van quedar esponjoses, cuites i amb bona textura. Tot i que hi havia un punt de cru a sobre i, de sota, estaven un pèl a punt de cremar-se. Es podien menjar, i no féien una pinta empalagosa per excés d'oli. Tot i així, vaig pensar que el tofu devia haver repel·lit l'oli. La seva textura és aquosa i bastant impermeable, o sigui que no m'extranyaria que aquesta fos la causa. Potser no era tan un excés sinó una incompatibilitat? Vaig decidir, en el següent intent, posar menys oli... I al final, no n'hi vaig posar... en comptes d'això, vaig afegir sucrets de colors per decorar. Aquest va ser el resultat:



Em van sortir 18 muffins de tamany considerable, comparat amb lo poc que m'havien pujat les primeres proves. Van pujar de manera normal.


La textura era flonja i sense quedar eixuta ni crua, tot i que tenia una capa fina, a sobre de tot, de cru. Però vaja... de vegades, amb les muffins normals també passa. El gust era lleugerament dolç sense ser soso i el toc dels sucrets de colors va donar-los-hi una mica d'alegria. Almenys, així ho van constatar els tastadors oficials que van poder catar-les el dia de Santa Montserrat.

Després d'això crec que ja puc dir que estic en condicions de fer unes muffins de tofu amb cara i ulls. Tot i que, tastadors oficials m'han dit que la recepta amb la mel tenia un regust de mel i mató interessant que potser valdria la pena explorar més. Amb aquestes observacions em quedo...

lunes, 30 de abril de 2012

Muffins de Tofu. Primer i segon intent.


Aquí em teniu... fent d'alquimista intentant tunejar la recepta dels muffins per fer-los de tofu i sense rastre de lactosa. Una servidora és intolerant a tot lo que seria làctic, de vaca, sobretot. Aquesta és una de les raons per les que em trenco les banyes fent receptes com aquesta, per exemple. En aquest cas vaig substituïr la mantega per tofu i la crema de llet per crema pastissera de llet de soja. La farina era integral. El resultat va ser acceptable, però van pujar poc.

Vaig pensar que potser pujarien més si separava les clares del rovell i barrejava primer el rovell amb el tofu, el sucre i la crema de llet de soja. Vaig canviar la nata de soja per bechamel de soja i, aquest cop, em vaig aventurar a fer servir farina d'espelta. Les clares, vaig fer-les a punt de neu per barrejar-les al final. El resultat va ser una massa un pèl líquida que no va acabar de coure's mai més, tot i que van pujar fantàsticament.



En la segona fornada, aquesta mateixa vegada, vaig intentar posar el grill al final de la cocció... Però no me'n vaig ensortir massa bé tampoc.



 Després d'aquest intent de madalena que em va sortir amb gust de quix dolça em plantejo tornar a la farina integral i mirar de replantejar la idea de com afegir els ous a la recepta i en quina quantitat... Seguirem investigant! Més que res, poso la mostra de lo que costa enganxar el punt a una recepta. Els que cuineu, ja ho sabeu... que és una currada! Però què seria de la cuina si no fos algo creatiu? No seria una dripdrapcreació!